Om

Vad anses vara retrospel?

Nu är detta alltid ett hett ämne bland spelare, särskilt de i en viss ålder – Vad anses vara retrospel? Jag tänkte skriva om det och ge min ärliga åsikt om vad som anses vara retrospel. Jag har sett på olika onlineforum där folk är övertygade om att vissa system inte är retro och även vissa decennier som hela 1990-talet kan inte betraktas som retro. Det är ett väldigt intressant ämne så låt oss fördjupa oss i det.

Vad är retro?

Vi vet alla vad spel betyder men hur är det med ordet retro? Om du skriver in det nämnda ordet på google får du snabbt några tydliga definitioner. Allt pekar på något från det nära förflutna med adjektivets betydelse: imiterande av en stil eller mode från det nära förflutna.

Ordet Retro används ofta med ordet stil som i ”Retro Stil”. Retro Stil skulle normalt användas i samband med mode men nuförtiden kommer det ut så många olika produkter som försöker få antingen en retrolook eller bara vara väldigt lik en populär produkt som vi använde förr i tiden att termen ofta används mycket .

Vi har spel, kläder, TV och filmer som alla försöker vara i retrostil från olika epoker men vanligtvis 1980- eller 1990-talen. Vi bombarderas med produkter och underhållning som försöker ge oss en tillräcklig dos av Retro.

Min syn på vad som är retro och det här som jag har sett skrivits på andra ställen är en tidsperiod på åtminstone 15 till 20 år sedan. Detta skulle innebära att början av 2004 nu betraktas som retro, vilket vissa människor kan kämpa för att komma runt. Om du tänker på det, även om 2004 var en annan tid, så var detta före YouTube och sociala medier som vi känner det nu och jag kan slå vad om att din mobiltelefon 2004 inte var vad den är idag. Så jag skulle säga att det var väldigt olika tider.

Vad är retrospel?

Retrospel, även känt som klassiska spel och ibland vintagespel, är spel från en äldre generations konsoler, datorer, handhållna spel och arkadspel i nuet. Retrospel baseras vanligtvis på äldre generationens videospelsystem som är föråldrade eller har utgått, men som också kan avnjutas med emulering genom en modern hårdvara.

Enligt min åsikt så blir retrospel något nytt varje år, så de senaste åren att Nintendo GameCube blivit retro. I grund och botten går jag ut lite löst med minimiregeln 15 år. Jag skulle överväga tidiga PS2-spel som retro, men med konsolens långa livslängd skulle uppenbarligen senare titlar inte falla in i retroperspektivet som jag nu försöker använda.

Naturligtvis så kan du ha din egen åsikt och inte hålla med mig totalt och det är helt okej. Jag kan minnas att jag för många år sedan bråkade om vilka band som anses vara metal och vilka som bara är rockband. Hela det med retrospel är en väldigt liknande gråzon utan ett helt definitivt svar.

Så för mitt korta svar så måste ett spel eller system vara minst 15 år gammalt för att använda termen retro- eller retrospel.

System jag överväger är retro

I grund och botten, Nintendo GameCube och alla system som släpptes innan den. Återigen, det här är lite löst eftersom jag vet i bakhuvudet att i slutet av 2022 kommer XBOX 360 att fylla 17 år och att kalla det systemet retro kommer att vara något jag verkligen kämpar med!

Vad sägs om riktigt gamla spelsystem

Det fanns naturligtvis spelkonsoler på 1970-talet så vad kallar vi dessa. Jag har sett vintage och klassiskt användas vilket är bra, men jag använder fortfarande termen retro bara för att göra saker enkelt. Mode från 1960-talet kan klassas som Retro, så jag har inga problem med att använda termen Retro för 1970-talets spelsystem.

Vad sägs om nya spel som släppts för retrosystem?

Det här förvirrar mig. Nya spel släpps hela tiden för olika retrosystem som Commodore 64, Vectrex och Sega MegaDrive, så är det retrospel?

Jag antar att eftersom de är designade för att fungera på ett retrosystem så är de spel designade i retrostil. Är det retrospel? Jag låter dig bestämma det här eftersom det för mig definitivt bara ger mig huvudbry.

Vad jag vet så är det fantastiskt att se spel släppas för de system jag spelade när jag växte upp samt det fantastiska stödet många av dessa titlar får från retrospelgemenskapen.

Kommer termen retro att ändras?

Med tiden kan termen retro- och retrospel mycket väl förändras. Ord som nostalgi och klassiska används ofta med spel och kan komma att spela in mer under de kommande åren. Naturligtvis kan Retro finnas kvar eller kanske till och med en helt ny term kan accepteras och användas i stor utsträckning i spelgemenskapen och sociala medier.

Det fanns en tid då jag inte ens visste att termen retrospel existerade. I början av YouTube tittade jag bara på videor som involverade spelen och systemen jag spelade när jag växte upp. Även när min fru skaffade mig en Sega MegaDrive plug n play-enhet med 6 spel runt 2006, var jag inte medveten om att det var retrospel. Det var inte riktigt förrän jag upptäckte hur man använder Twitter för att hitta personer med samma intressen som jag själv genom att använda hashtags som jag verkligen upptäckte retrospel som jag känner det nu. Detta var den stora ögonöppnaren för mig och när jag verkligen började fundera på begreppet och hur det skulle användas.

Min upptäckt av retrospel

Jag tror att första gången jag använde termen på sociala medier var genom att dela ett foto av min Commodore 64C som permanent hade kommit ner från vinden. Jag tog ett foto av min C64C med alla spel jag hade då och delade det på Facebook och Twitter och det enda inlägget startade min resa in i retro spelgemenskapen på sociala medier som ledde mig till att delta i evenemang och träffa människor samt skaffat mig en hel del goda vänner på vägen.

Vad anses vara framtiden för retrospel

För att avsluta det här, låt oss bara ta en titt på framtiden. Min son är nio år och till och med han har börjat tänka på att ta hand om sina spel eftersom de någon dag i framtiden skulle kunna bli samlarobjekt och möjligen kallas retro. Han är väldigt försiktig med sin Nintendo 3DS-samling, sin Wii U-samling och sitt ständigt växande XBOX 360-bibliotek (han gillar att plocka upp billiga spel när vi hittar dem). Så när vi ser tillbaka, så ser en del yngre spelare fram emot att göra sig redo för att se tillbaka.

Jag önskar bara att jag hade gjort detsamma när jag var yngre långt innan Retrospel blev vad det är nu.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Till toppen