Battle droids

Battle droids, även känd som stridsdroider, clankers, droidsoldater eller stridsrobotar, var en typ av droids designad för strid. Under åren har många olika modeller av stridsdroider använts av olika fraktioner i hela galaxen.

”Förväxla mig inte med en av dina massproducerade, med en dödsfrekvens på 37-procentiga som bäst, militära drönare.”

AD-W4, om separatistiska stridsdroider

En sådan fraktion var ”Confederacy of Independent Systems”, som använde ett antal olika modeller av stridsdroider under klonkrigen för att göra upp separatistdroidarmén. Under befäl av general Grievous kämpade olika modeller av stridsdroider mot den galaktiska republikens klonsoldater fram till krigets sista dagar, då de konfedererade stridsdroiderna avaktiverades av det galaktiska imperiet.

Historia

Clone Wars

”En republiks militära närvaro är det enda säkra försvaret mot separatisterna.”
”Även extremister kan man resonera med!”
”Kanske om man kan höras över klingandet av deras stridsdroider!”
Obi-Wan Kenobi och Satine Kryze

Stridsdroider slogs mot republikens klonsoldater som separatistdroidarmén.

Under klonkrigen använde ”Confederacy of Independent Systems” en mängd olika stridsdroider i sin droidarmé. Dessa droider, inklusive stridsdroider i B1-serien, som var separatisternas huvudsakliga infanteri, superstridsdroider i B2-serien och droidekas, tillverkades i stora fabriker på planeter som Geonosis.

Den separatistiska droidarmén leddes av Kaleesh cyborggeneralen Grievous. Droider som B1-stridsdroiden var ineffektiva i litet antal, men de hade förmågan att överväldiga fiender i stora grupper. Stridsdroider leddes av befälhavare som Grievous eller Asajj Ventress, och organiska officerare kunde assisteras av specialiserade OOM-kommandostridsdroider.

Taktiska droider i T-serien och supertaktiska droider befallde också stridsdroider under hela klonkrigen, och dessa enheter kunde hjälpa organiska ledare. En supertaktisk droid var Kalani, en general som ledde konfedererade styrkor mot rebeller på Onderon, men efter det Onderonianska inbördeskriget flydde Kalani till Agamar.

Stridsdroidernas främsta fiende var den galaktiska republikens klonsoldater. Trupperna kunde tänka självständigt och kreativt, medan stridsdroider som B1 var ”dumskallar” och slogs ner av kloner. Separatisternas stridsdroider var dock fler än klonerna, och greve Dooku hävdade en gång att klonerna var fler än hundra till en. Under kriget hänvisade klonsoldater, och till och med några av jedierna, till stridsdroider med smeknamnet ”clankers”.

Chiss Ascendancy kom att lära sig om klonkrigen och att stridsdroider utgjorde majoriteten av konfederationens militär; när seniorkapten Mitth’raw’nuruodo ”Thrawn” berättade den informationen för sky-walker Che’ri, ifrågasatte hon den taktiska fördelen med en sådan militär, och förstod att en fiende hade chansen att inaktivera droider när de kom åt deras kontroller och att deras programmering skulle kunna ändras under en fiendes intrång i en fabrik. Thrawn noterade också att deras avsedda programmering kan ha exploateringsbara svagheter, och drog slutsatsen att en önskan att minska antalet dödsfall var värdelös om det resulterade i att förlora kriget.

Age of the Empire

”Jag trodde att allt höll på att demonteras eller eldas upp i en eller annan stjärna. Varför behöver någon stridsdroider när imperiet har stjärnförstörare?”

Has Obitt

B1-stridsdroider som förblev aktiva på Agamar

Även om stridsdroider förbjöds av det galaktiska imperiet i kölvattnet av klonkrigen, kunde företag som Holowan Laboratories och Arakyd Industries undvika förbudet genom att få sina produkter omklassificerade som säkerhetsdroider.

Den galaktiska befolkningens generella misstro mot fjärdeklassens droider och misslyckandet med Dark Trooper-programmet hjälpte till att vända Joint Chiefs bort från att använda stridsdroider. Icke desto mindre så kände instruktör Pell Baylo att den galaktiske kejsaren Sheev Palpatine förväntade sig att hans militära personal skulle lyda order som om de vore tanklösa droider.

Även under de första månaderna av den kejserliga eran ansågs stridsdroider och andra delar av överlevande separatistisk utrustning vara värdelösa inför den kejserliga teknologin, såsom Star Destroyers of the Imperial Navy. Smugglaren Has Obitt trodde att överlevande CIS-utrustning, såsom de återstående stridsdroiderna, skulle demonteras eller förstöras.

Faktum är att alla överlevande stridsdroider var auktoriserade att avvecklas, vilket egentligen innebar förstörelse, i specialiserade avvecklingsanläggningar på världar som Corellia, även om viss överlevande separatistutrustning tilläts falla i händerna på antiimperialistiska upprorsmän, vilket gav en ursäkt för den kejserliga militären att ta över äldre världar.

Brottsherren Faazah använde sig av återanvända stridsdroider för att stärka sina led av livvakter på det tidigare separatistfästet Murkhana. Stridsdroider förblev aktiva på Agamar på grund av Kalanis ingripande, som kunde blockera deaktiveringsordern som initierades av Darth Vader efter att han dödat separatistledarna. När imperiet anlände till Agamar kunde Kalani fly med flera B1-stridsdroider.

Galaktiskt inbördeskrig och en ny republiks era

”Jag är R0-GR – den sista av B1-stridsdroiderna, nästan dekorerad veteran från Clone Wars och ofta omtvistad hjälte från Rebellion. Men du kan kalla mig Roger.”

R0-GR

Mister Bones tjänstgjorde i Norra Wexleys team under det galaktiska inbördeskriget.

Senare, under det galaktiska inbördeskriget, ägde Temmin Wexley en modifierad stridsdroid vid namn Mister Bones som agerade som en följeslagare till honom. Efter upproret mot Akiva i 4 ABY anslöt de sig till New Republic och Wexleys mor Norra Wexley i kampen mot det galaktiska imperiet. Mister Bones omkom under slaget vid Jakku i 5 ABY.

Omkring 9 ABY, fortsatte en kejserlig kvarleva ledd av Moff Gideon på imperiets mörka trooperprogram genom att framgångsrikt ställa in flera tredje generationens designade Dark Troopers. Betraktade som tredje generationens stridsdroider, Gideons hela pluton av stridsdroider förstördes av Jedi-mästaren Luke Skywalker under den andra räddningen av Grogu.

En B1-stridsdroid, R0-GR, kom för att tjäna under motståndsrörelsen och skriva ”droidografi”, en guide till de olika modellerna av droider i galaxen, för att lära de organiska mer om de droider de interagerade med. R0-GR uppgav också att han var den sista B1-stridsdroiden, men han hade fått veta om Mister Bones existens, och detta fick R0-GR att säga att hans uttalande kanske inte var helt sant. En annan stridsdroid arbetades på av droidsmeden Babu Frik, men han fick överge enheten innan Kijimi förstördes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Till toppen